Oldalak

2009. okt. 28.

Egy muffin két ruhája - 2: döbleces

Ha október, akkor ősz, ha ősz, akkor sütőtök, ha döblec, akkor sok és minden elképzelhető formában.
Nagyon szeretem ezt az önmagában édes, krémes, finomságos, sokféleképpen készíthető ... ööö ... zöldséget ... vagy inkább ... gyümölcs? :)
Tegnap halloween-es recepteket böngésztem, találtam is sokféle döbleces (aka sütőtök) sütireceptet, néhány megfogott és kijegyzeteltem, de sajnos sok recept volt hiányos, vagy a hozzávalók és elkészítés lépései egyáltalán nem feleltek meg a recept mellé csatolt képnek, nagyon sok receptnél 10-20 dkg dió-mogyoró volt hozzávalók felsorolásánál, és jelenleg a kamrám olyan, mint mókusinvázió után lenne, azaz se dió, se mogyoró.
Viszont mindenképpen akartam valamilyen döbleceset sütni. Pampamparappapam ... fény gyulladt az éjszakában (hűűűű :), megvan! Fűszeres almás muffin sütőtökkel! Legfennebb nem egészen olyan lesz, mint szeretném, bár a gondolatfőzésnek igen kecsegtető eredménye lebegett a szemem előtt.
Lőn. Ma reggel megsütöttem. Finom. Gyors. Krémes. Szaftos. Laktató. Illatos. Könnyű. Zamatos. Édes. Manónak is ízlik. Szóval minden olyan elvárásnak megfelelt, amit egy valamirevaló muffinnak teljesítenie kell. :)



Fűszeres sütőtökös muffin


hozzávalók - 10-12 nagy muffinhoz

15 dkg teljeskiőrlésű liszt
10 dkg zabpehely - vagy 8 dkg vegyes pehely
2 dkg cukor
1 bő kk szóbabikarbóna
csipetkényi só
fűszerei*: szegfűszeg, szerecsendió, citromhéj, gyömbér
1 tojás
1 bő ek méz
2 dl kefír vagy joghurt
7 dkg olaj, ez nálam 1 dl
0,5 kg nyers, reszelt sütőtök
fél tábla étcsoki **

kevéske margarin vagy papírkapszli

* Fűszerei között el tudom képzelni a fahéjat, kardamont is.
** A csoki maréknyi durvára vágott dióval kiváltható, biztosan kellemesen simulna a döblec ízvilágához.

Ugyanúgy készítem, mint a fűszeres almás muffint, a hozzávalók is megegyeznek, pici különbség, hogy a sütőtökösbe kevesebb cukor, mindössze 2 dkg, kerül.

A szilikonos muffinforma mélyedéseit kikenem picurka margarinnal, a formát hűtőbe (esetleg fagyasztóba) teszem.
A sütőt 180 fokra kapcsolom, melegedjen.
A száraz hozzávalókat (liszt, pehely, cukor, szódabikarbóna) kimérem, rászórom a használni kívánt fűszereket. Természetesen minden fűszert reszelve, porrá törve, ahogy adja.
Durvára aprítom a csokit (vagy az előzőleg száraz serpenyőben megpirított diót).
Egy nagyobb tálba kimérem a nedves hozzávalókat (olaj, kefír, méz), beleütöm a tojást is, kicsit elkeverem.
A sütőtököt meghámozom és almareszelőn (azaz nagy lyuk) annyit reszelek, míg fél kg reszelt döblecet kapok.
A sütőtököt a nedves hozzávalókhoz keverem, majd rászórom a szárazakat és villával vagy kanállal összekeverem. Nem kell nagyon kidolgozni, éppenhogy ne maradjon szárazon liszt vagy pehely.
Belekeverem a diót vagy csokit is.
Előkapom a muffinsütőt, a mélyedésekbe kanalazom a masszát, majdnem egészen megtöltve mindenik kis formát.
Az előmelegített, forró sütőbe teszem és 20-25 percet sütöm. Sütés után néhány percig a formában pihentetem az illatos, fűszeres, sütőtökös muffinokat, aztán kiveszem és rácsra sorakoztatva hűtöm ehetőre.

Gyors & könnyű - A sütőtököt könnyebben hámozom, ha a nagy sütőtököt két-háromujjnyi vastag szeletekre karikázom. Reszelni ugyanolyan könnyű, mint az almát.



A fűszeres, sütőtökös muffinban karakteresen, de nem tolakodóan előtérbe kerül az édes sütőtök, a muffin szaftos-zamatos, a döblec már-már krémes állagot ad, a jól megválasztott fűszerek csak fokozzák az élvezetet. :)

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

A csokis opcióból kérek szépen :-)

Kettőt :-)

trinity írta...

Én is a csokisból, ha kérhetek..holnap meg az almásból-jó??

Ugorj be hozzám, légyszi:
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/10/ujabb-dij.html