Oldalak

2014. febr. 16.

Fánk színes fehércsoki alatt


A fánk-dömping nálunk is felülötte fejét :), s bár nagyon szeretjük a frissen sült, igazi nagyi féle szalagos fánkot, egy ideje kedvencünk a sütőben sült fánk, "amerikai" módra, azaz középen lyukasan.
A legelső sütőben sült fánknál kicsit félve haraptam bele az elsőbe, de félelmem alaptalan volt. Levegős, puha, foszlós tésztájú fánkok sültek, olajszag nélkül.
Azóta sokszor vendégeskedett nálunk középen lyukas, ler sütötte, aranyszínű fánk, sajnos ittlétük általában eléggé rövidre szabott, illékony gyorsasággal képesek eltűnni a jól záródó sütisdobozból is :)

A legutóbbi sütésnél a tésztába két dundi narancs héját reszeltem bele és rum helyett narancslikőrrel bolondítottam. Az alkohol sütés közben elpárolog, de a narancslikőr és narancshéj eszméletlenül illatos, finom tésztát ad.


Szivárványos fánkok


Fánk a sütőből

hozzávalók - tészta  (kattints a receptért és leírásért)
...

2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek narancslikőr
2 narancs reszelt héja
50 dkg átszitált liszt
6 dkg puha vaj
8 dkg cukor (ebből 4 dkg házi vaníliás cukor)
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztő

hozzávalók - fehércsoki ganache

13 dkg fehér csoki
1 dl (állati) habtejszín (folyékonyan)
ételszínezék (Wilton)

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép formájába rakom: tojássárgák, langyoska tej, narancslikőr, átszitált liszt, reszelt narancshéj, felkockázott, puha vaj, vaníliás cukor, picurka só, elmorzsolt friss élesztő.
 Dagaszt-keleszt programot indítok, másfél óra múlva liszttel enyhén megszórt gyúródeszkára borítom a levegős, rugalmas, csodaszép szálasra kelt, nagyon jó állagú, illatos tésztát.
Finom, de határozott mozdulatokkal kicsit átgyúrom, laskanyújtóval nagyjából 2 cm vastagra nyújtom.

A kiszaggatáshoz két pogácsaszaggatót használok, egy kb 7 cm és egy kb 3 cm átmérőjűt.
Először a nagyobbik formával kiszaggatom a fánkokat, átemelem a sütőpapíros tepsibe, aztán a kisebb formával lyukat varázsolok a közepébe. Így a nyújtódeszkáról tepsibe emelés közben nem oválosítom el a középen lyukas, kerek fánkokat :)

Tipp & trükk:
A fánkokat, ha csak lehetséges, érdemes sütiformázóval (pogácsa/fánkszaggatóval; ezek a formák élesebbek, mint egy pohár) és határozott mozdulattal kiszaggatni, így a fánk széle nem törik össze és sütés alatt szépen felnő, szinte "szalagosodik".

A középről kiszaggatott, kisebb tésztát külön tepsibe teszem, levegősen, mert kelés-sülés közben szépen megnőnek.
A "szabászati hulladékból", azaz a szaggatás után megmaradt tésztából, szarkalábat sütök. Ehhez a tésztát összegyúrom, nagyjából két ujjnyi vastag rúddá sodrom, kb 20 cm-s darabokra vágom, egyenként középen összehajtom, a két szárát összefonom, a végén megcsippentem, hogy ne nyíljon szét.




A fánkokat konyharuhával letakarom, meleg/langyos helyen 20-25 percig kelesztem.
Amíg a fánkok kelnek, előmelegítem a sütőt 160 fokra (légkeveréses; normál sütőt általában 10 fokkal többre).
A majd másfélszeresére kelt fánokat 15-20 perc alatt aranyszínűre sütöm, kivevés után pár percig a tepsiben pihentetem, majd rácsra kapkodva hűlni teszem.
Amíg a fánkok forrósága kicsit mérséklődik, összeállítom a mázakat.
Tulajdonképpen fehércsoki ganachet készítek. A tejszínt egy kis edénybe öntöm, forrásig melegítem, beleszórom az apróra vágott fehércsokit, gyorsan simára keverem. (Ha étcsokis ganachet készítenék, akkor 1 dl tejszínre 10 dkg étcsokit számolnék, de azt tapasztaltam, hogy fehércsokival jobban működik, ha kicsit több csokit használok.) A fehércsoki ganachet kicsit hűtöm (kevergetem), négy kisebb pohárba osztom, mindegyiket külön megszínezem.
A langyosra hűlt fánkok alá sütőpapírt teszek (hogy a lecsöpögő csoki ne a konyhapultot maszatolja), majd tetszés szerint megcsorgatom a színezett fehércsoki ganacheal.

A fánkok tésztája levegős és foszlós, kifejezetten könnyű. Csokimázzal vagy anélkül, esetleg lekvárral társítva vagy még melegen porcukorral megszórva, mindenképpen finom.
Jól záródó fémdobozba sorakoztatom a néhány túlélőt, másnap reggelire utolsó morzsáig elfogynak.


Jó étvágyat !

Nincsenek megjegyzések: